We blijven dimmen en doven

Naar aanleiding van de energiecrisis besliste het lokaal bestuur Lievegem eind 2022 om de straatverlichting te dimmen en doven. Lievegem wil het huidige verlichtingsregime verder laten lopen en maximaal inzetten op de verledding.

Omslagfoto: Alex Fu via Canva

Naar aanleiding van de energiecrisis eind 2022 nam het lokaal bestuur Lievegem een aantal maatregelen om het energieverbruik te beperken. Eén ervan was het dimmen en doven van de straatverlichting en klemtoonverlichting. Ook deze winter blijft het lokaal bestuur hierop inzetten.

Besparing van 43,8 ton CO2

Lievegem pakt zowel klemtoon- en monumentverlichting als de andere openbare verlichting aan.

  • De klemtoon- en monumentverlichting doven we tijdens de week en na middernacht tijdens het weekend maximaal.
  • De openbare verlichting willen we op voorstel van Fluvius maximaal doven tussen middernacht en vijf uur ’s morgens, behalve in het weekend. Belangrijke wegen blijven we verlichten. Waar het kan, dimmen we al enige tijd de ledlichten van 100% naar 50%.

Deze aanpak leverde het lokaal bestuur in de periode van september 2022 tot en met augustus 2023 een besparing op van maar liefst 43,8 ton CO2 op. De energiefactuur van Lievegem werd hierdoor 71.087 euro lager.

Maximaal inzetten op verledding

Momenteel is de straatverlichting in Lievegem voor 47% verled. Het lokaal bestuur wil maximaal inzetten op verledding, maar volgens de gegevens van Fuvius kan dit ten vroegste tegen 2028. Collectief nog sneller verledden is momenteel niet mogelijk.