Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Het lokaal bestuur Lievegem erkent de pijn en het verdriet die gepaard gaan met het verlies van een sterrenkind. We willen de ouders van alle stilgeboren kinderen steun bieden bij hun verdriet. Ouders die dat willen, kunnen stilgeboren kindje voortaan registreren in het Sterrenregister.

Omslagbeeld: Assistant UA via Canva

Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, kunnen wettelijk gezien geen aangifte doen. Het lokaal bestuur wil ouders een hart onder de riem steken door hen de mogelijkheid te geven om het kindje symbolisch te laten registeren in het Sterrenregister.

Wat is een 'Sterrenregister'?

In dit register kunnen alle stilgeboren kindjes worden geregistreerd, ongeacht de duur van de zwangerschap. Als je in Lievegem gedomicilieerd bent, kan je jouw kindje laten registreren in ons Sterrenregister. Je kan de registratie digitaal aanvragen of hiervoor een afspraak maken. Na de inschrijving ontvang je een bewijs van registratie.

Een persoonlijke keuze

Als je jouw kindje verliest na minder dan 140 dagen zwangerschap, kan je wettelijk gezien geen aangifte doen. Wij willen de ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem steken. Ze kunnen hun kindje symbolisch registeren in het sterrenregister. Dat is niet verplicht, maar een persoonlijke keuze van de ouders en is gratis.

Koestergemeente

Daarnaast heeft Lievegem de nodige inspanningen gedaan om koestergemeente te worden. In december zullen we deelnemen aan de Koesterweek. Hiermee proberen we het verlies van een kind meer bespreekbaar te maken.