Strijd tegen de Aziatische hoornaar

Het lokaal bestuur Lievegem neemt maatregelen tegen steeds groter wordende probleem van de Aziatische hoornaar. Met onder andere lokpotten en een uitgekiend meldingssysteem wil Lievegem de overlast zo veel mogelijk beperken.

Omslagbeeld: Klaus Luedemann via Canva

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die massaal voorkomt in België. Ze veroorzaakt schade aan lokale natuur, voor imkerij en voor landbouw. Doordat ze zich dicht bij de mens nestelt, is de bezorgdheid bij de burgers groot.

Steeds groter wordend probleem

De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen zal niet meer lukken, maar door lokaal beheer uit te voeren wil Lievegem de impact zo beperkt mogelijk houden. Er worden dit jaar tot 4 keer meer meldingen verwacht.

Lokaal bestuur zorgt voor ‘lokpotten’

In het voorjaar komen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit hun winterslaap en starten met het bouwen van een nieuw nest. Door het uitzetten van selectieve lokpotten, wil het lokaal bestuur die koninginnen vangen en zo voorkomen dat ze kunnen starten met het bouwen van een nest.

Lievegem heeft hiervoor een werkgroep opgericht en zoekt hiervoor ook vrijwilligers. De werkgroep staat in voor het verdelen en het opvolgen van de lokpotten. Daarnaast kunnen ze helpen met het lokaliseren van secundaire nesten in het najaar en burgers helpen om meldingen digitaal in te voeren.Het lokaal bestuur staat in voor de aankoop van de lokpotten met niet-giftige lokstof en alle logistieke ondersteuning.

Wil je meer weten over de Aziatische hoornaar of wil jij mee de strijd aangaan? Het lokaal bestuur organiseert een infomoment op 7 mei 2024. Inschrijven kan via www.lievegem.be/inschrijven.