naar inhoud

De laatste nieuwtjes uit het fusietraject

01 maart ’18 (do)
De gemeenteraden van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem keurden op donderdag 21 december de fusie tussen de drie gemeenten goed. Deze definitieve beslissing van de fusie betekent de geboorte van Lievegem op 1 januari 2019.

We geven je graag de laatste nieuwe ontwikkelingen mee zodat je op de hoogte bent van het fusietraject en de inspanningen die de drie gemeenten leveren.

Fusiedossier

In de aanloop naar de definitieve beslissing werd een fusiedossier opgemaakt door IDEA Consult. Deze firma nam een neutrale positie in bij het opstellen dit rapport. Het dossier is een objectieve analyse van onze gemeenten en zocht naar de voor- en nadelen van een fusie. Zo vind je in het dossier welke vraagstukken gemeenten vandaag en in de toekomst zullen moeten oplossen en in welke mate onze drie gemeentebesturen dat samen zouden kunnen doen. Een antwoord op de vraag waarom het goed is of waarom het slecht is dat we fusioneren krijg je dus niet.

Op basis van dit dossier, dat zowel opportuniteiten als werkpunten bevat, werd op 21 december beslist over de fusie. Iedereen kan dit dossier inkijken via onze website www.lievegem.be. Of vraag je exemplaar aan via het onthaal in het gemeentehuis.

Website klaar voor het fusietraject

Je hebt het misschien gemerkt, onze website www.lievegem.be ziet er sinds kort een beetje anders uit. We hebben de site aangepast en anders georganiseerd zodat nieuws en projecten in de kijker komen te staan, zowel de projecten die lopen als de projecten die al afgerond zijn. We denken dat je op deze manier een beter zicht krijgt op wat er allemaal gaande is. Als je nog vragen zou hebben over één van de projecten, aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag en zo krijgen wij ook de kans jouw vraag te beantwoorden en de informatie te verspreiden naar alle inwoners.

Inwoners stemmen in maart voor nieuwe straatnaam

We vroegen de inwoners van de straten die een nieuwe naam moeten krijgen om ons hun voorstellen op te sturen. We kregen vele en ook interessante voorstellen binnen waar we nu mee aan de slag zijn gegaan. Na een eerste analyse en adviezen van verschillende organen kunnen we de inwoners van de straten laten kiezen op hun favoriet. Alle inwoners vanaf 12 jaar van de straten die van naam wijzigen krijgen een uitnodiging om online of per brief te stemmen. Wanneer de uitslag bekend is, zal de gemeenteraad de voorlopige vaststelling doen van de nieuwe straatnaam, waarna een openbaar onderzoek start en een officieel advies wordt gevraagd aan de cultuurraad. Na de looptijd van het openbaar onderzoek doet de gemeenteraad de definitieve vaststelling. De straatnaam wijzigt op 1 januari 2019.

Lees je graag nog even alles na, of wil je tussendoor op de hoogte blijven van het fusietraject, breng dat zeker een bezoekje aan www.lievegem.be, daar vind je onder ‘volg de fusie op de voet’ alle projecten.

 

Nieuwsoverzicht