naar inhoud

De omgevingsvergunning is een feit. Wat moet je doen?

01 februari ’18 (do)
Vanaf 1 januari 2018 is de omgevingsvergunning in Vlaanderen een feit! Vergeet dus maar de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Voortaan kun je ze beide in één keer aanvragen via het Omgevingsloket en spreken we van de omgevingsvergunning.

Het Omgevingsloket is een digitale toepassing van de Vlaamse overheid waar je een aanvraag digitaal kan samenstellen, indienen en opvolgen. Vanaf 15 januari zal er ook een vereenvoudigde versie van het loket beschikbaar zijn, de ‘snelinvoer’. Daarmee kun je eenvoudige werken op en rond een gebouw aanvragen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het zetten van een tuinhuis.

Waar moet je nu heen?

Iedereen kan terecht op Het Omgevingsloket (www.omgevingsloket.be). Het is de algemene toegang tot alle informatie en functionaliteiten voor je digitale dossier, zowel voor burgers als voor andere partijen. Op omgevingsloket.be melden burgers zich aan –namens zichzelf, een rechtspersoon, architect of studiebureau– en kunnen ze een aanvraag, melding, beroep of bezwaar indienen en opvolgen. Ze hebben ook toegang tot de informatie van de eigen dossiers.

Wat moet ik nu doen?

Het ganse proces en heel wat handige tips staan beschreven op www.omgevingsloket.be. Je kan er brochures en info terugvinden over de aanvragen en alle normen waaraan die dienen te voldoen. Allemaal het lezen waard als je de aanvraag digitaal wil gaan doen. Aarzel bijvoorbeeld ook niet even contact op te nemen met de verantwoordelijke ambtenaar als je nog meer vragen hebt over de digitale bouwaanvraag, we helpen je graag verder tijdens de openingsuren en op afspraak.

Hulp nodig bij je aanvraag? Je kan altijd terecht bij je gemeente of bij de helpdesk van het Omgevingsloket via helpdesk.omgevingsvergunning@dxc.com.

De omgevingsvergunning in’t kort: gebruik de snelinvoer!

De snelinvoer is een beknopte versie van het Omgevingsloket. Je kunt die vanaf 15 januari 2018 gebruiken voor ingrepen waarvoor je wel een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen, maar geen beroep hoeft te doen op een architect. Zo gaat het hier bijvoorbeeld om het bouwen van een zwembaden, brievenbussen, garages en carports, gevelbekleding, zonnepanelen of bomen.

 

Hoe begin je er aan?

VOORAF

Vraag eerst na of je een bouwvergunning nodig hebt voor de werken die je plant, misschien moet je het enkel melden.

 

Digitale aanvraag mogelijk?
In Waarschoot kan je vanaf 15 januari digitaal aanvragen via de snelinvoer. Je kan dus aan de slag met het Omgevingsloket. Je hebt wel je elektronische identiteitskaart, pincode en een kaartlezer nodig, of een federaal token.

 

IN HET OMGEVINGSLOKET

Klik op de knop ‘ik maak een nieuw dossier aan via de ‘snelinvoer’. Je krijgt een overzicht van alle ingrepen die je via de snelinvoer kunt aanvragen. Klik je op een ingreep, dan verschijnt in het kader rechts welke documenten je nodig hebt voor je aanvraag.

Nadat je alle documenten hebt verzameld, klik je op ‘Dossier aanmaken’. Volg de instructies op het scherm om in te loggen met je elektronische identiteitskaart of federaal token.

Volg de verschillende stappen in de snelinvoer en stel je dossier in één sessie samen. Wanneer je dossier is ingediend, kun je de behandeling ervan opvolgen via 'Mijn dossiers'.

MEER INFO
Dienst grondgebiedzaken
t 09 250 59 16
e grondgebiedzaken@waarschoot.be

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Grondgebiedzaken

adres
Dorp 19950 Waarschoot
Tel. tel.
09 250 59 15
Fax fax
09 250 59 55
e-mail
grondgebiedzaken@waarschoot.be

Lees meer artikels over