Wat zijn Hoppinpunten?

Als je verschillende vervoermiddelen combineert om je bestemming te bereiken, is het belangrijk dat je gemakkelijk kan overstappen. Vlot overstappen van het ene op het andere vervoermiddel doe je op een Hoppinpunt.

Omslagfoto: Hoppin

Combimobiliteit, het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot je bestemming te bereiken, staat centraal in Hoppin. Je fietst naar het station om de trein te nemen en neemt dan een taxi tot bij vrienden. Of je rijdt met de auto tot aan een park-and-ride en neemt daar de tram of deelfiets naar het stadscentrum.

Wat is een Hoppinpunt?

Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je start er je reis of stapt er vlot over van het ene op het andere vervoermiddel, zoals de trein, tram, bus en deelsystemen (fiets, auto of step). Dat betekent ook dat je er altijd een fietsenstalling zult vinden, en soms zelfs een pakjesautomaat, bagagelockers of een fietsherstelzuil.

Hoppin streeft naar maximaal toegankelijke Hoppinpunten voor iedereen.

Waar vind ik een Hoppinpunt?

Hoppin start vandaag aan de mobiliteit van morgen. Er staan de komende jaren zo’n 2.000 Hoppinpunten gepland over heel Vlaanderen.

Hoppin wordt in verschillende fases uitgerold. Je zult dus steeds meer Hoppinpunten in jouw buurt zien verschijnen. Sommige zijn eenvoudige overstappunten, andere hebben uitgebreidere faciliteiten.

In onze gemeente zijn er momenteel twee Hoppinpunten in ontwikkeling:

  • Aan het station in Waarschoot komt er een Hoppinpunt met deelfietsen en aansluiting op de spoorlijn Eeklo-Gent.
  • Aan de bushalte 'Binnenslag' in Lovendegem komt er ook een Hoppinpunt.

Daarnaast zijn er ook plannen om in de Dreef (Zomergem) een Hoppinpunt te voorzien op de terreinen van de voormalige superette 'Miki'.

De Hoppinreisplanner

Wil je jouw route plannen? De Hoppinreisplanner helpt je om je route met de trein, tram, bus en/of flexbus te plannen. De reisplanner is nu beschikbaar als mobiele app en via de website.

Meer over dit onderwerp

De Lijn FlexDe Lijn Flex

De Lijn Flex

Vanaf 6 januari 2024 wordt het openbaar vervoer nog duurzamer, betrouwbaarder en flexibeler.

Lees meer
hoe zit dat nu met het nieuwe nethoe zit dat nu met het nieuwe net

Wijzigingen in het aanbod van De Lijn

Vanaf 6 januari geldt er een nieuw vervoersplan bij De Lijn. Ontdek hier wat dit voor jou betekent.

Lees meer
lijnbus aan haltelijnbus aan halte

Openbaar onderzoek vervoerregio Gent

De vervoerregio Gent heeft op woensdag 22 maart haar ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan voor de regio voorlopig vastgesteld.

Lees meer